Ασφάλεια Τροφίμων

5 τοπ λόγοι για να επιλέξεις οργανικό τσάι

Πολύς κόσμος στρέφεται τα τελευταία χρόνια στο βιολογικό τσάι (ή οργανικό τσάι) για λόγους υγείας. Υπάρχουν πάμπολλοι λόγοι για την επιλογή αυτή.
Σου παρουσιάζουμε εδώ τους 5 πιο σημαντικούς από αυτούς:

 1. Το οργανικό τσάι είναι καλύτερο για τον οργανισμό.
  Ο βασικός λόγος που πρέπει να επιλέγεις οργανικό τσάι αντί του συμβατικού του σούπερ μάρκετ είναι απλά γιατί σου κάνει καλό. Αν και τα περισσότερα φυτοφάρμακα αφαιρούνται κατά την επεξεργασία του τσαγιού, πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται απορροφούνται στο φύλο και ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν είναι όταν βρέχονται τα φύλα, όταν ετοιμάζεις το ρόφημα δηλαδή. Σε μεγάλη έρευνα της Greenpeace το 2012 διαπιστώθηκε πως τα επίπεδα χημικών ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων στα Κινέζικα τσάγια είναι υψηλότερα από τα όρια και επομένως, βλαβερά. Παρομοίως, μια άλλη έρευνα δείχνει πως πίνοντας συχνά τσάι μολυσμένο με φυτοφάρμακα μειώνει το προσδόκιμο ζωής αντί να το αυξάνει όπως θα έπρεπε.
 1. Η οργανική καλλιέργεια σώζει τους αγρότες
  Όπως είναι βλαβερό για σένα να πίνεις ένα τσάι γεμάτο φάρμακα, σκέψου να ήταν δουλεία σου να ραντίζεις τη καλλιέργεια με τα ίδια δηλητηριώδη χημικά. Εργάτες του τσαγιού σε χώρες όπως Ινδία, Ταϊβάν και αλλού ραντίζουν και εφαρμόζουν τα φάρμακα χωρίς τη χρήση εξοπλισμού όπως μάσκες και γάντια με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ποικίλα προβλήματα υγείας. Σήμερα, οι κύριοι υποστηρικτές της καλλιέργειας οργανικού τσαγιού είναι άνθρωποι που έχουν δει με πρώτο χέρι το κίνδυνο των χημικών και έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη χρήση τους.
 1. Η αγορά οργανικού τσαγιού υποστηρίζει της μικρές καλλιέργειες.
  Στο κόσμο υπάρχουν κάποιες μεγάλες εταιρίες οργανικού τσαγιού. Όταν ψωνίζεις όμως οργανικό τσάι είναι σχεδόν σίγουρο ότι προέρχεται από μια μικρομεσαία φάρμα. Οι οργανικές φάρμες λειτουργούν σε αρμονία με τη φύση και διαχειρίζονται με φυσικό τρόπο προβλήματα όπως ζιζάνια κτλ. Έτσι μειώνουν σημαντικά την επίπτωση και το ίχνος που αφήνουν στο περιβάλλον ισχυροποιούν το έδαφος και το κρατούν ζωντανό και εύφορο για το μέλλον. Επίσης, τις περισσότερες φορές, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις χειρίζονται καλύτερα τους εργάτες τους με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
 1. Το οργανικό τσάι είναι καλύτερο για τα φυτά.
  Δες το απλά. Θα ήθελες να πίνεις ένα ρόφημα που προήλθε από φυτό που μεγάλωσε σε συνθήκες υψηλού στρες (Ναι, και τα φυτά στρεσάρονται όπως εσύ) και τοξικότητας ή από ένα φυτό που ζει σε αρμονία με τη φύση; Ποιο πιστεύεις πως θα σου έκανε καλό; 
 1. Η οργανική καλλιέργεια ελαχιστοποιεί τη ζημιά στο περιβάλλον.
  Οι συμβατικές καλλιέργειες τσαγιού είναι από τις πιο επιζήμιες για το περιβάλλον στην Ασία. Η ύπαρξη τους συνήθως σε υψηλό υψόμετρο σημαίνει πως δε καταστρέφεται μόνο το τοπικό οικοσύστημα αλλά με τους ποταμούς τα χημικά κατεβαίνουν σε άλλες περιοχές προκαλώντας ζημιές σε άλλες καλλιέργειες, δάση, βιότοπους και τέλος τους ωκεανούς.

Σχετικά Είδη