Εγκυκλοπαίδεια, Πληροφορίες για τα Φυσικά Τρόφιμα

βιολογικά προϊόντα – βιολογικά τρόφιμα

βιολογικά τρόφιμα και βιολογικά προϊόντα – για να ζούμε καλύτερα!

Τι είναι τα Βιολογικά Προϊόντα;

βιολογικά τρόφιμα βιολογικά λαχανικάΒιολογικά προϊόντα ονομάζονται εκείνα που προέρχονται από βιολογικές μεθόδους, όπως βιολογική καλλιέργεια (για τα φυτά, δένδρα, καρπούς και ρίζες) και βιολογική εκτροφή (για το κρέας και τα παράγωγά του).

Η τάση για βιολογικά προϊόντα ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η μαζική γεωργία και κτηνοτροφία άρχισαν να γίνονται μη βιολογικά, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστές οι παρανέργειες χρήσης των φυτοφαρμάκων και των εντομοκτόνων στους καλλιεργητές που τα πρωτοχρησιμοποίησαν.

Από τότε πολλά άλλαξαν και ο στόχος αυτός έχει γίνει τρόπος ζωής για αρκετούς ανθρώπους στον κόσμο, απλούς καταναλωτές και καλλιεργητές ή εκτροφείς.

Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως βιολογικό, πρέπει να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει κατά κύριο λόγο η χώρα στην οποία παράγεται. Πρέπει, επίσης, να μπορεί να αποδεικνύει την τήρηση αυτών των κανόνων και προϋποθέσεων και αυτό γίνεται με τις εκάστοτε κάθε φορά πιστοποιήσεις.

Ο στόχος της βιολογικής καλλιέργειας ή της βιολογικής εκτροφής είναι η παραγωγή τροφίμων χωρίς την προσθήκη χημικών σκευασμάτων, όπως λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και άλλα που δεν προσφέρει από μόνη της η φύση. Αντίθετα, η βιολογική καλλιέργεια χρησιμοποιεί μόνο φυσικό, βιολογικό λίπασμα και κανένα εντομοκτόνο ή ζιζανιοκτόνο, ενώ στη βιολογική εκτροφή, μόνο φυσικοί τρόποι επιλέγονται για την καταπολέμηση (η καλύτερα την πρόληψη) ασθενειών και φυσικά τα ζώα παχαίνουν μόνο με φυσική διατροφή.

Βιολογική Διατροφή και Υγεία

Τα βιολογικά προϊόντα, δηλαδή οι τροφές βιολογικής καλλιέργειας, αποκτούν όλο και περισσότερους νέους οπαδούς.

Το γιατί είναι προφανές. Ο ρόλος των διαφόρων χημικών ουσιών που προστίθενται στην τροφή μας (σε κάθε τροφή μας) έχει γίνει πλέον γνωστός. Ο μέσος καταναλωτής δεν αναρωτιέται πλέον για την επίδραση όλων αυτών στην υγεία του. Ξέρει πλέον. Παρά την ίσως αυξημένη τιμή τους, το αγοραστικό κοινό των βιολογικών προϊόντων μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και στις μεγάλες πόλεις, εκμεταλλεύονται και τον παραμικρό διαθέσιμο χώρο (ακόμα και γλάστρες στο μπαλκόνι τους) για να φυτέψουν ό,τι μπορούν, όπως βιολογικά αρωματικά και άλλα φυτά και λαχανικά για προσωπική τους χρήση. Η στροφή του κόσμου προς μια υγιεινή διατροφή είναι πλέον εμφανής.

Νομικό Καθεστώς για τα Βιολογικά Προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια ενιαία νομοθεσία καθορίζει αυστηρά ποιες τροφές μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιολογικές. Τα κριτήρια είναι κοινά για όλες τις χώρες-μέλη. Παρ’ όλα αυτά, η κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα να θεσπίζει δικούς της ανεξάρτητους νόμους για την εγχώρια κατανάλωση.

Σύμφωνα με την USDA, (United States Department of Agriculture) και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως βιολογικά προϊόντα χαρακτηρίζονται εκείνα που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
 βιολογικό κρέας βιολογικά πουλερικά βιολογικά αυγά βιολογικά γαλακτοκομικά βιολογικά λαχανικά βιολογικά φρούτα βιολογικά καλλυντικά (και πολλές άλλες), όταν προέρχονται από ζώα και φυτά στα οποία δεν χορηγούνται αντιβιοτικά ή ορμόνες ανάπτυξης και έχουν παραχθεί αποκλειστικά με φυσικές μεθόδους. Η βιολογική τροφή παράγεται χωρίς την χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων, συνθετικών λιπασμάτων, παραγώγων λημμάτων, μετάλλαξη και ακτινοβολία ιονισμού.

Οι υποστηρικτές  βιολογικών τροφίμων ισχυρίζονται ότι οι τροφές προερχόμενες από βιολογική (οργανική) καλλιέργεια είναι πιο ασφαλείς και πιο θρεπτικές από τροφές που έχουν παραχθεί με συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα, συνθετικά λιπάσματα, αντιβιοτικά και ορμόνες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον δεν εμπιστεύονται τα παραπάνω χημικά και δεν θέλουν να τα βάλουν μέσα στο σώμα τους μέσω της τροφής τους.

Δεδομένου ότι όλα τα μη βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα αποδεδειγμένα περιέχουν κατάλοιπα των ουσιών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους, ο μόνος τρόπος για την αποφυγή χρήσης χημικών ουσιών είναι η οριστική στροφή στα  βιολογικά προϊόντα.

Για να πιστοποιηθούν ως βιολογικά, τα προϊόντα διατροφής πρέπει όπως αναφέραμε και παραπάνω να προέρχονται από καλλιέργειες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχονται από έμπειρους και πιστοποιημένους οργανισμούς για να εξασφαλιστεί ότι τα  βιολογικά αγροκτήματα ή οι βιολογικές κτηνοτροφικές μονάδες λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αντίστοιχου προτύπου.

Η κρατική σφραγίδα είναι απαραίτητη  για την πιστοποίηση ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι απόλυτα συμβατές με τις ισχύουσες διατάξεις και σε καμία περίπτωση δε μολύνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα με φυτοφάρμακα, συνθετικά λιπάσματα και άλλες μη-οργανικές ενώσεις. Η νομοθεσία κάθε χώρας ορίζει μεν αυστηρά ποια προϊόντα θεωρούνται βιολογικά, υπάρχουν όμως στην αγορά προϊόντα “βιολογικά” που στερούνται πιστοποίησης. Απαγορεύεται δια νόμου να χρησιμοποιούν τον όρο και η πράξη αυτή διώκεται από το νόμο!

Τα κυριότερα βιολογικά προϊόντα που διακινούνται στην Ελληνική αγορά είναι:
για τα λαχανικά οι  βιολογικές ντομάτες, το  βιολογικό μαρούλι και τα  βιολογικά αγγούρια, κάποια  βιολογικά φρούτα όπως  βιολογικά πορτοκάλια και  βιολογικά μήλα, το  βιολογικό κρέας, το  βιολογικό γάλα και τα  βιολογικά αυγά.

Μεγάλο μέρος των καταναλωτών των βιολογικών τροφίμων είναι οικογένειες με μικρά παιδιά που θέλουν να τα προστατεύσουν από την κατανάλωση μέσω των συμβατικών τροφίμων, των κατάλοιπων των εντομοκτόνων, των λιπασμάτων και των συντηρητικών.

Δεν είναι δύσκολο να βρούμε πλέον βιολογικά προϊόντα. Ήδη βρίσκεστε σε ένα από τα καλύτερα ηλεκτρονικά καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, στο “Σπίτι της Φύσης“, στο Nature’s House, με πάνω από 2.000 διαθέσιμα προς αγορά προϊόντα!

Τελικά, Αξίζει;

Η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων μπορεί να μην είναι το μόνο μυστικό της καλής υγείας, αλλά τα οφέλη από τα βιολογικά τρόφιμα είναι πραγματικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετά σημαντικά.

Οι έρευνες δείχνουν ότι με την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε επιβλαβή φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες, και μέσω της χρήσης των βιολογικών τροφίμων στη διατροφή μας, είναι πιθανόν να μειωθεί ο κίνδυνος για ασθένειες και να βελτιωθεί η μακροζωία, και αυτό αξίζει πολύ το πρόσθετο κόστος!

Σχετικά Είδη