Εγκυκλοπαίδεια

φυτική διατροφή: γιατί αξίζει;

φυτική διατροφή - 2Q   - φυτική διατροφή: γιατί αξίζει;

Υπάρχουν λόγοι που η φυτική διατροφή έχει οφέλη, όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για το περιβάλλον, για το μέλλον!

Το να προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο δεν είναι μια ιδέα ουτοπική ή που αφορά μόνο λίγους. Όλοι έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε, όλοι μπορούμε να το κάνουμε. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ. Δεν χρειάζεται να είμαστε πλούσιοι. Δεν χρειάζεται να είμαστε πολιτικοί ή να έχουμε δημόσιες θέσεις. Χρειάζεται να σκεφτόμαστε σωστά και να πράττουμε σωστά. Για παράδειγμα, οι αγορές μας σε βιολογικά προϊόντα ή συμβατικά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ ή στο κατάστημα βιολογικών προϊόντων.

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν είναι μια επιλογή που αφορά μόνο εμάς, μόνο την υγεία μας. Αφορά και επηρεάζει άμεσα όλον τον πλανήτη και προστατεύει ή επιβαρύνει το περιβάλλον.

Πολύ συχνά την σκεπτόμενη αυτή κατανάλωση την ονομάζουμε «οικολογική κατανάλωση», «υπεύθυνη κατανάλωση», «πράσινη κατανάλωση» ή «βιώσιμη κατανάλωση». Πίσω από αυτές τις λέξεις όμως, πίσω από την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών, υπάρχει και η ευθύνη του καθενός απέναντι στον πλανήτη, υπάρχει η δική μας συνεισφορά στην επίλυση των προβλημάτων της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, η δική μας συνεισφορά σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η ατομική ευθύνη υπάρχει και στο τι περιέχει η τσάντα με τα ψώνια μας και συμπυκνώνεται στη φράση, «το περιεχόμενο της τσάντας με τα ψώνια μας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο»! Οι επιλογές μας έχουν αντίκτυπο. Για αυτό, ως καταναλωτές, οφείλουμε να αγοράζουμε προϊόντα διατροφής ή και άλλα, με κριτήριο όχι μόνο την τιμή..

Η λεγόμενη και πράσινη κατανάλωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στερηθούμε,  ούτε και ότι πρέπει να ξοδευτούμε. Το αντίθετο συμβαίνει μάλιστα!
Πράσινη ή οικολογική κατανάλωση σημαίνει να αγοράζουμε προϊόντα πιστοποιημένα, ποιοτικά και ανακυκλώσιμα. Προϊόντα για τα οποία κατά την παρασκευή τους αξιοποιήθηκε ο φυσικός πλούτος του πλανήτη χωρίς να εξαντληθεί ή κατασπαταληθεί. Προϊόντα που κατά την παραγωγή τους χρησιμοποιήθηκε λιγότερη ενέργεια από ό,τι για άλλα παρόμοια. Προϊόντα που στη συσκευασία τους έχουν χρησιμοποιηθεί ανακυκλώσιμα υλικά. Προϊόντα που φέρουν τις επίσημες οικολογικές σημάνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αξία των οποίων κανείς δεν αμφισβητεί.

Πράσινη κατανάλωση σημαίνει να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής, προϊόντα που παράγονται όσο πιο κοντά γίνεται στον τόπο διαμονής μας, γιατί έτσι ξέρουμε πως για την παραγωγή και διακίνησή τους καταναλώθηκε η λιγότερη δυνατή ενέργεια. Πράσινη κατανάλωση σημαίνει ακόμα περισσότερα χύμα προϊόντα, προϊόντα χωρίς εντυπωσιακή και περιττή συσκευασία, προϊόντα χωρίς καμία εάν είναι δυνατόν επεξεργασία (raw προϊόντα), προϊόντα μη τυποποιημένα προϊόντα

Πράσινη κατανάλωση σημαίνει βιοδιασπώμενες σακούλες ή ακόμα καλύτερα, πάνινες και επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

φυσική διατροφή φυτική διατροφή - σημαντικά στοιχεία για το μέλλον της γης! φυτική διατροφή - xaroumena paidia sti fisi 300x199 - φυτική διατροφή: γιατί αξίζει;Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει τον Οδηγό για τη Στρατηγική Αειφόρου Ανάπτυξης με τίτλο «Ένα Αειφόρο Μέλλον στα Χέρια μας». Σε αυτόν, μεταξύ άλλων πολλών και σημαντικών, τονίζεται  η σημασία που έχουν οι πράξεις του καθενός από μας, οι πράξεις του μεμονωμένου καταναλωτή. Έχουμε στα χέρια μας δύναμη πολύ περισσότερη από όση φανταζόμαστε! Σε αυτό το πλαίσιο, η vegan κουλτούρα με την ευρεία έννοιά της (και όχι με τη απόλυτη και δογματική) ωφελεί πολύπλευρα το περιβάλλον, ακόμη και αν η συνήθειά κάποιων να μην καταναλώνουν κρέας και ζωικά παράγωγα (αυγά, βούτυρο, τυριά) εφαρμόζεται μόλις κάποιες φορές το μήνα.

Ένα απλό παράδειγμα: Εάν εγώ, ο ένας και απλός καταναλωτής, αφαιρέσω το ζωικό βούτυρο από τη διατροφή μου, θα έχω βοηθήσει στο να μειωθεί η βιομηχανική κτηνοτροφία και η πίεση για ζώα που παράγουν όλο και περισσότερο γάλα, όλο και πιο γρήγορα. Μειωμένη εκτροφή, σημαίνει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό όταν μαθαίνεις πως η εκτροφή αγελάδων για κρέας και γαλακτοκομικά αντιπροσωπεύει το 65% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της γεωργίας –κτηνοτροφίας! Για την παραγωγή ενός κιλού ζωικού βουτύρου, εκλύονται στην ατμόσφαιρα 12 περίπου κιλά CO2, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα επιπλέον από τη συσκευασία και διακίνηση στους τόπους πώλησης και την ενέργεια για τη διατήρηση (ψυγεία)

Μια μικρή αλλαγή με μεγάλες επιπτώσεις, μόνο με ένα παράδειγμα. Απλές ενέργειες που όλοι αξίζει να υιοθετήσουμε. Όχι μόνο για την υγεία μας σήμερα. Για τα παιδιά. Για το μέλλον, για τον πλανήτη που προσπαθεί να πάρει μια ανάσα για μας…. η φυτική διατροφή και αξίζει και χρειάζεται!

Σχετικά Είδη