Ασφάλεια Τροφίμων

Τι να προσέχεις όταν αγοράζεις βιολογικά προϊόντα;

Το βασικό στοιχείο υπεροχής για τα βιολογικά προϊόντα, όπως επίσης και για τα οργανικά προϊόντα και για τα οικολογικά προϊόντα, είναι η απουσία χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών, που με πολλούς τρόπους επηρεάζουν πολύ αρνητικά την υγεία μας.

Κάθε απόφαση αγοράς τους, για τη δική μας ασφάλεια, πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες. Απλούς αλλά πολύ σημαντικούς, έτσι ώστε να προμηθευόμαστε πραγματικά βιολογικά προϊόντα και όχι να πέφτουμε θύματα επιτήδειων, που θέλουν απλά να μας εκμεταλλευτούν.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

  • Καταρχήν, ένα βιολογικό, οργανικό ή οικολογικό προϊόν πρέπει να φέρει την ειδική σήμανση στην οποία αναφέρεται τόσο ο τόπος παραγωγής και η επωνυμία της επιχείρησης του παραγωγού, αλλά και του συσκευαστή ή του εμπόρου (αν αυτή διαφέρει από τον παραγωγό).
  • Το σήμα (το λογότυπο δηλαδή) και ο σχετικός κωδικός του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζεται προκειμένου να χαρακτηριστεί ως “βιολογικό”. Μάλιστα, και ο φορέας πιστοποίησης θα πρέπει να έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και να μην είναι απλά μια ετικέτα χωρίς κανένα κύρος και καμία εξασφάλιση.
  • Δες σε ποιο στάδιο βρίσκεται το προϊόν που έχεις επιλέξει – αν, δηλαδή, βρίσκεται σε “πλήρες” ή “μεταβατικό” στάδιο. Αυτό, έχει να κάνει με το χώμα του χωραφιού στο οποίο έχει καλλιεργηθεί. Αν το συγκεκριμένο χωράφι το χρησιμοποιούσαν προηγουμένως καλλιεργητές συμβατικών προϊόντων, σίγουρα θα έχει ακόμα κάποια υπολείμματα από τις χημικές ουσίες τις οποίες πιθανώς να χρησιμοποιούσαν. Χρειάζεται, λοιπόν, χρόνος μέχρι να “καθαρίσει” το χώμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσα προϊόντα παράγονται από εκεί στο μεσοδιάστημα βρίσκονται σε “μεταβατικό στάδιο”, ενώ εκείνα που παράγονται αφού το χώμα “καθαρίσει” χαρακτηρίζονται “πλήρη”.
  • Τα χύμα βιολογικά προϊόντα από μία λαϊκή ή κατευθείαν από το αγρόκτημα του παραγωγού, θα πρέπει να ελέγχονται επιπλέον, πχ με το πιστοποιητικό του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται επάνω σε κάθε πάγκο και να αναφέρει αναλυτικά το κάθε προϊόν και την καλλιέργεια αυτού.
  • Βιολογικά προϊόντα εκτός εποχής, τις περισσότερες φορές, απλά δεν είναι βιολογικά ή στην καλύτερη περίπτωση, έχουν διανύσει πάρα πολλά χιλιόμετρα για να έρθουν κοντά μας, με προφανείς κινδύνους που απορρέουν από αυτό.

Αυτό που πρέπει να είναι πάντα στο μυαλό μας, είναι πως δεν αρκεί κάποιος να μας πουλά κάτι ως βιολογικό, ως οργανικό ή οικολογικό. Πρέπει αυτό που δηλώνεται, να μπορεί και να αποδειχθεί. Και το  μόνο στοιχείο που αποδεικνύει κάτι τέτοιο, είναι το πιστοποιητικό του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης στο οποίο αναφερθήκαμε και παραπάνω.

Εδώ, μπορείς -αν θες- να παρακολουθείς την εποχικότητα φρούτων και λαχανικών ούτως ώστε, όταν πηγαίνεις να ψωνίζεις, να είσαι υποψιασμένος και να κάνεις όσο το δυνατό καλύτερες και ασφαλείς επιλογές τροφίμων.

Σχετικά Είδη