Το βάμμα είναι η διαδικασία εμβάπτισης βοτάνων σε αλκοολούχο διάλυμα, συνήθως καθαρό οινόπνευμα, για μία περίοδο 4-6 εβδομάδων. Τα ενεργά συστατικά του βοτάνου διαλύονται και δημιουργείται το βάμμα, που διατηρεί όλα ενεργά συστατικά του βοτάνου.

Το βάμμα είναι πολύ πιο δραστικό από τα εγχύματα και τα αφεψήματα. Υπερτερεί επίσης των συμπληρωμάτων διατροφής σε μορφή χαπιού, γιατί δεν περιέχει χημικές ουσίες και συντηρητικά και απορροφάται πολύ πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό.

Μια άλλη μέθοδος παρασκευής βάμματος είναι με τη χρήση προπυλενογλυκόλης αντί του αλκοόλ. Αυτή η μέθοδος είναι και η λιγότερο επιβλαβής και ανέρχεται ταχύτατα ως μια από τις πιο ενδεδειγμένες.

Γενικά μιλώντας, μιας και για κάθε βότανο μπορεί να υπάρχει ειδικός τρόπος παρασκευής και δοσολογία, βάμμα ενός βοτάνου μπορούμε να φτιάξουμε βάζοντας σε ένα γυάλινο βάζο το βότανο (σε σκόνη ή κομματάκια ή άνθη) και σκεπάζοντάς το με άχρωμο αλκοόλ (πχ βότκα). Μετά κλείνουμε αεροστεγώς το δοχείο και το αφήνουμε 2 ή περισσότερες εβδομάδες φροντίζοντας κάθε 1-2 μέρες να το ανακινούμε καλά. Αφού περάσει αυτό το χρονικό διάστημα στραγγίζουμε και μετά συσκευάζουμε σε μικρά σκούρα μπουκαλάκια.