- Ethanol 2D flat 300x188 - ΑιθανόληΗ αιθανόλη είναι οργανική ένωση η οποία αποτελείται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο με μοριακό τύπο C2H6O, αν και παριστάνεται συχνά και με τους τύπους C2H5OHCH3CH2OHκαι EtOH. Στην καθημερινή μας ζωή με τον όρο αιθανόλη εννοούμε απλά το οινόπνευμα ή κοινώς το αλκοόλ.

Η χημικά καθαρήαπόλυτη») αιθανόλη (|EtOH|) , στις «κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος», δηλαδή θερμοκρασία 25 °C και υπό πίεση 1 atm,  είναι πτητικόεύφλεκτο και άχρωμο υγρό. Ανήκει στα νευροτοξικά ψυχοενεργά ναρκωτικά, καθώς είναι από τα παλαιότερα ψυχαγωγικά ποτά, και ακόμη χρησιμοποιείται για αυτόν το σκοπό από τους ανθρώπους. Η αιθανόλη μπορεί να προκαλέσει αλκοολική δηλητηρίαση, όταν καταναλωθεί. Είναι η πιο γνωστή αλκοόλη, και βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά, σε ειδικά θερμόμετρα, ως διαλύτης και ως καύσιμο. Είναι γνωστή στην καθομιλουμένη και απλά ως «αλκοόλη»

Η ζύμωση της ζάχαρη σε αιθανόλη είναι μια από τις πρώτες γνωστές βιοχημικές αντιδράσεις που ανακάλυψε η ανθρωπότητα. Τα μεθυστικά αποτελέσματα της κατανάλωσης αιθανόλης είναι γνωστά από την αρχαιότητα (τουλάχιστον). Στη σύγχρονη εποχή, η αιθανόλη που παράγεται για βιομηχανική χρήση παράγεται επίσης και από το αιθένιο.

- alcohol natures house 300x194 - Αιθανόλη

Η αιθανόλη χρησιμοποιείται ευρύτατα ως διαλύτης διαφόρων ουσιών που προορίζονται για ανθρώπινη επαφή ή κατανάλωση, και περιλαμβάνουν αρώματα, αρωματικές ουσίες, χρωστικές ουσίες και φάρμακα. Στη Χημεία χρησιμοποιείται τόσο ως διαλύτης, όσο και ως πρόδρομη ύλη για τη σύνθεση άλλων προϊόντων. Έχει, επίσης, μια μακριά ιστορία ως καύσιμο παραγωγής θερμότητας, φωτός και, πιο πρόσφατα, ως καύσιμο για κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η αιθανόλη προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο από το στόμα, με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Η απορρόφησή της γίνεται από όλα τα μέρη του γαστρεντερικού, κυρίως όπως από το λεπτό έντερο (75-80%) και το στομάχι (20-25%). Μετά την απορρόφησή της, κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα, όπως δηλαδή και το νερό. Η επίδρασή της στον οργανισμό εξαρτάται από τη προσλαμβανόμενη ποσότητα, το φύλλο, το σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους, την ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων καθώς και εάν το άτομο είναι συστηματικός πότης αλκοολούχων ποτών ή όχι, ενώ τα συμπτώματα της επίδρασης αυτής εμφανίζονται περίπου 1 ώρα μετά την κατανάλωσή της, καθότι τότε επιτυγχάνεται η μέγιστη συγκέντρωσή της στο αίμα.

- woman in front of alcohol glass feature image alcohol abuse 300x201 - ΑιθανόληΈχει κατασταλτική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η οποία είναι ανάλογη της συγκέντρωσής της στο αίμα. Συμπτώματα που παρουσιάζονται σε αυξημένες συγκεντρώσεις στο αίμα είναι η επιβράδυνση αντιδράσεων σε ερεθίσματα, καθώς και αστάθεια στην ομιλία και στο βάδισμα. Σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιθανόλης στο αίμα, από 0,35g/100ml και άνω, το άτομο μπορεί να πέσει σε κώμα ή ακόμα και να πεθάνει.

Η κατανάλωση αλκοόλ όμως σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 30gr αιθυλικής αιθυλικής αλκοόλης την ημέρα για τους άνδρες και 15gr αιθυλικής αλκοόλης αλκοόλης για τις γυναίκες, έχει ευεργετικές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση κατανάλωση κρασιού (κυρίως κόκκινου), κατά την διάρκεια των γευμάτων είναι πιο ωφέλιμη από ότι η εκτός των γευμάτων κατανάλωση μπύρας, λικέρ και άλλων αποσταγμάτων.

Ως γενικές διαιτητικές συστάσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πρόσληψη αλκοόλης  θα πρέπει να είναι μικρότερη από το 5% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Ο μεταβολισμός και η αποβολή της αιθανόλης από τον οργανισμό γίνεται κατά ένα 95% στο συκώτι. Το υπόλοιπο 5% αποβάλλεται από τα ούρα, τον ιδρώτα, το σάλιο, την αναπνοή, τα κόπρανα, το μητρικό γάλα. Κατά το μεταβολισμό της αιθανόλης, παράγεται ενέργεια και συγκεκριμένα 7 θερμίδες ανά γραμμάριο αιθανόλης. Η διαφορά είναι ότι οι θερμίδες αυτές δεν έχουν καμία θρεπτική αξία και είναι όπως τις ονομάζουμε «κενές θερμίδες».