Βιολογικά Καλλυντικά

Καλλωπισμός και περιβάλλον. Η οικολογική επιλογή ποτέ δεν ήταν πιο εύκολη

Διαβόητη για την αρνητική επίπτωση της στο περιβάλλον, η βιομηχανία καλλυντικών συμβάλλει στη ρύπανση και εξαντλεί τους φυσικούς πόρους με πολλούς τρόπους. Η υπερκατανάλωση καλλυντικών σε όλο τον κόσμο μεγαλοποιεί ακόμα παραπάνω το πρόβλημα. Όμως, αν και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, τα δεδομένα αλλάζουν με πολλές μάρκες να κάνουν σημαντικά βήματα προς μια πιο οικολογική πρακτική και παραγωγή. Ας δούμε λοιπόν μερικά ζητήματα και προτεινόμενες λύσεις.

Ο πλανήτης μας πάσχει.

Αναφορές  δείχνουν πως παράγονται πάνω από 120 δις συσκευασίες καλλυντικών κάθε χρόνο με τη πλειονότητα τους να είναι μη ανακυκλώσιμες. Σχεδόν όλα τα προϊόντα ομορφιάς πωλούνται σε πλαστικές συσκευασίες που χρειάζονται μια χιλιετία για να αποσυντεθούν. Ακόμη, υπάρχουν  περιτυλίγματα, χάρτινες και πλαστικές θήκες, αφρολέξ και πολλά άλλα κομμάτια πλαστικού που περιέχονται σε ένα καλλυντικό.

Περισσότεροι από τους μισούς από μας, αγνοούν την ανάγκη της ανακύκλωσης με αποτέλεσμα αντικείμενα που θα μπορούσαν να έχουν μια δεύτερη ζωή να καταλήγουν στις χωματερές, στο πυθμένα των θαλασσών και ποταμών και παντού στις πόλεις μας. Σε αριθμούς, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως 8 εκ. τόνοι πλαστικών ( όχι απαραίτητα από καλλυντικά, φυσικά) πετάγονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο.  Το αποτέλεσμα προφανώς είναι πως η θαλάσσια ζωή καταστρέφεται και αναρωτιόμαστε πολλές φορές τι φτάνει στο πιάτο μας όταν τρώμε θαλασσινά. Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών οικολόγων, το 1/3 των αλιευμένων ψαριών είχαν μέσα τους κομμάτια πλαστικών.

Η απαγόρευση πλαστικών στη βιομηχανία ομορφιάς και προσωπικής υγιεινής ξεκίνησε με τις μικροσκοπικές χάντρες και υφάσματα που φτάνουν στις κοίτες ποταμών. Επόμενο στη λίστα μπορεί να είναι το γκλίτερ, ένα προϊόν που έχουμε αναπτύξει μια τοξική εμμονή μαζί του. Το πρόβλημα είναι πως το γκλίτερ δεν είναι παρά σκόνη πλαστικού που μπορεί να εισχωρήσει παντού στην ατμόσφαιρα χωρίς καν να το καταλάβουμε. Ευτυχώς κάποιες μάρκες έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της οικολογίας και φτιάχνουν βιοδιασπώμενο γκλίτερ και αυτό είναι ένα καλό νέο για την εποχή του καρναβαλιού!

Εκτός όμως από το πλαστικό, ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα στα καλλυντικά είναι η σπατάλη νερού. Ως το πιο χρησιμοποιημένο συστατικό υπάρχουν ανησυχίες πως η ζήτηση του θα ξεπεράσει την προσφορά. Αν και πολλά προϊόντα φτιάχνονται πλέον με φόρμουλες που χρειάζονται λιγότερο νερό, υπάρχει ανάγκη ο καθένας μας να χρησιμοποιεί λιγότερο νερό. Με τον μέσο άνθρωπο να χρησιμοποιεί 142 λίτρα νερού τη μέρα, αν μειώσουμε τo χρόνο που κάνουμε ντουζ κατά 3 μόλις λεπτά εξοικονομούμε γύρω στα 28 λίτρα!

Η βιομηχανία ομορφιάς έχει συμβάλει αρνητικά ακόμα στη ρύπανση του αέρα και της ατμόσφαιρας με τη χρήση αρωμάτων, σπρέι μαλλιών και αποσμητικών  που φτάνει στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων. Τα χημικά  αρωμάτων σε μορφή πτητικών οργανικών ενώσεων αλληλεπιδρούν  με άλλα σωματίδια στην ατμόσφαιρα και παράγουν επιβλαβές όζον και ένα είδος ρύπανσης γνωστό ως PM2.5 που κάνει μεγάλο κακό στους πνεύμονες μας. Από τη μέθοδο παραγωγής μέχρι τη μακροχρόνια επίπτωση της καλλιέργειας των υλικών τους η βιωσιμότητα των αρωμάτων και το κατά πόσο ρυπαίνουν θα πρέπει να ελέγχεται.

Πώς να ανακυκλώσεις προϊόντα ομορφιάς

Σύμφωνα με έρευνες τα 2/3 των καταναλωτών υποστηρίζουν την ιδέα να μειώσουν την αρνητική επίδραση τους στο περιβάλλον με καθημερινές ενέργειες. Αυτό είναι σαφώς πολύ καλό νέο! Μένει να γίνει όμως και πραγματικότητα.

Ειλικρινά, η ανακύκλωση χρειάζεται πολύ λίγη προσπάθεια. Η αποφυγή υλικών που δεν έχουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης είναι το επόμενο βήμα καθώς και η γνώση για τη προέλευση και το κύκλο ζωής τους.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως τα βαμβακερά μαντηλάκια καθαρισμού που χρησιμοποιούνται στο μακιγιάζ είναι μη ανακυκλώσιμα. Για αυτό το λόγο η αντικατάσταση τους με πετσέτες είναι αναγκαία.

Ας σκεφτούμε επίσης τρόπους επαναχρησιμοποίησης των πακέτων δημιουργικά. Για παράδειγμα τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να γίνουν μολυβοθήκες, γλάστρες και πολλά άλλα.

Η βιομηχανία των βιολογικών καλλυντικών έχει μια εντελώς διαφορετική θεώρηση από ότι η κλασική βιομηχανία του χώρου. Υλικά συσκευασίας, κατανάλωση ενέργειας, νερού και υλικών, είναι στο μικρότερο δυνατό επίπεδο, καθιστώντας την χρήση τους μια πραγματικά ορθή πρακτική

Σχετικά Είδη