Ασφάλεια Τροφίμων

Γιατί βιολογικές πατάτες και όχι συμβατικές;

Η καλλιέργεια της πατάτας είναι από τις πιο δύσκολες, με πολλούς εχθρούς και πολλές ασθένειες πάνω και κάτω από το έδαφος. Εξαιτίας αυτού, στη συμβατική καλλιέργεια πατάτας χρησιμοποιούνται πολύ συχνά φυτοφάρμακα, τα οποία αφήνουν την υπογραφή τους στο προϊόν που καταναλώνουμε. Τα χημικά που αποτίθενται στο χώμα δεν μένουν στον φλοιό αλλά εισέρχονται στην ψίχα της πατάτας, στο τμήμα που καταναλώνουμε, με αποτέλεσμα να καταλήγουν τελικά στον οργανισμό μας. Ακόμα και το πολύ καλό εξωτερικό πλύσιμο της συμβατικής πατάτας δεν αρκεί για να απομακρύνει τα χημικά που έχουν εισρεύσει στο εσωτερικό της.

Δεν είναι σπάνιο, πέρα από τον ψεκασμό με μυκητοκτόνα κατά την διάρκεια της ανάπτυξης, οι πατάτες να ψεκάζονται και με ζιζανιοκτόνα κατά την διάρκεια της συγκομιδής ενώ, πριν προωθηθούν στην κατανάλωση ψεκάζονται και πάλι και με ειδικά χημικά για να επιβραδυνθεί ή και να αποκλειστεί τελείως η βλάστησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πάρα πολλοί από τους παραγωγούς συμβατικής πατάτας δηλώνουν ότι οι ίδιοι δεν καταναλώνουν ποτέ τα προϊόντα που οι ίδιοι καλλιεργούν.

Αντίθετα με αυτά, στη βιολογική καλλιέργεια πατάτας γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις και μόνο όταν υπάρχει κάποια ασθένεια, ενώ τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι υποχρεωτικά φυσικά και δεν αφήνουν επικίνδυνα υπολείμματα όπως στη συμβατική καλλιέργεια. Η κατανάλωση βιολογικών πατατών (όπως είναι για όλα τα βιολογικά προϊόντα) είναι λοιπόν πιο ασφαλής και γι’ αυτό καλό είναι να τις προτιμάμε.

Η διαφορά τιμής ανά κιλό των βιολογικών από τις συμβατικές πατάτες, υπάρχει, είναι αλήθεια αυτό. Δεν είναι όμως τόσο μεγάλη που να καθιστά την αγορά βιολογικής πατάτας απαγορευτική. Το ρίσκο που αναλαμβάνουμε καταναλώνοντας πατάτες συμβατικής καλλιέργειας, ένα από τα πιο επιβαρυμένα με χημικά αγροτικά προϊόντα είναι πολύ μεγάλο για να μπορεί να αποτιμηθεί με χρήματα…

Σχετικά Είδη